علائم دیابت نوع ۲ در کودکان :
در گذشته دیابت نوع ۲ به عنوان بیماری بزگسالی تلقی می شد اما امروزه درحال تبدیل شدن به یک بیماری شایع در کودکان است . طبق آمار منتشر شده در سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۲ حدود ۲۳ درصد از بیماران مبتلا به بیماری دیابت نوع ۲ ، قشر کودکان بودند . کودکانی که به بیماری دیابت مبتلا می شوند ، در بزرگسالی نیز با آن همراه خواهند بود زیرا دیابت نوع ۲ یک بیماری مادام العمر است ، اما با رعایت یکسری روش های مهم می توان از افزایش آن جلوگیری کرده و آن را کنترل کرد . نیتالا بزرگترین فروشگاه ارائه دهنده ی محصولات رژیمی و بدون قند مخصوص افراد دیابتی است که در کوتاه ترین زمان ممکن می توانید تنقلات مورد علاقه ی خود ویا فرزندانتان را از آن انتخاب کرده و سفارش دهید و در کوتاه ترین زمان ممکن ، درب منزل تحویل بگیرید. برای شناخت کامل علائم بیماری دیابت نوع ۲ در کودکان و روش های درمان آن ، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید .
بیماری دیابت نوع ۲ در کودکان:
هنگامی که میزان گلوکز در خون بسیار بالا برود کودک به بیماری دیابت نوع ۲ مبتلا می شود. گلوکز از فرایند تجزیه ی کربوهیدرات های دریافت شده از موادغذایی بدست می آید سپس در روده ی انسان جذب و وارد جریان خون می شود . هورمون انسولین به وسیله ی سلول های بتا در پانکراس تولید می شود و به قند خون کمک می کند . برای ورود گلوکز از جریان خون به سلول های بدن و استفاده از آن به عنوان سوخت جهت دریافت انرژی ، وجود انسولین امری ضروری خواهد بود . بیماری دیابت زمانی رخ می دهد که سلول های تولید کننده انسولین در پانکراس نتوانند به مقدار کافی انسولین تولید کنند .
علل دیابت نوع ۲ در کودکان چیست ؟؟
۱)اضافه وزن کودکان از جمله عامل اصلی و موثر بر دیابت نوع ۲ است چرا که احتمال مقاومت به انسولین در کودکانی که اضافه وزن دارند بیشتر است . قند خون بالا در بدن عوارض زیادی را به دنبال خواهد داشت .
2)سابقه ی خانوادگی :یکی دیگر از علت های عمده ی ابتلای کودکان به بیماری دیابت نوع ۲ ، ریشه در ژنتیک دارد. به این معنا که اگر پدر و مادر هر دو به بیماری دیابت نوع ۲ مبتلا باشند احتمال این که فرزند آن ها نیز به این بیماری مبتلا شود زیاد است .
3)زایمان زودرس : نوزاد نارس زود متولد شده در خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ قرار می گیرد .
4)وزن کم نوزاد به هنگام تولد : نوزادی که لاغر متولد شده است و مادر آن مبتلا به دیابت بارداری بوده است ، هم مادر و هم نوزاد هر دو در خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ هستند .
علائم دیابت نوع ۲ در کودکان چیست ؟
علائم بیماری دیابت نوع ۲ به تدریج ظاهر می شوند از این رو شناسایی علائم آن به طور قطعی ، امری دشوار است . علائم بروز داده شده ناشی از ابتلا به بیماری دیابت نوع ۲ در افراد مختلف ، به گونه ای متفاوت است ، طوری که بعضی از کودکان یا افراد مبتلا به این بیماری متوجه آن نمی شوند . بنابراین توصیه می شود با بروز هریک از علائم زیر در کودک خود به پزشک متخصص مراجعه کنید :
۱)خستگی شدید و مزمن : اگر کودک خود را به شدت خواب آلود ، خسته و بی حوصله دیدید ، به پزشک متخصص مراجعه کنید چرا که تغییر میزان قند خون بر روی میزان انرژی جسمی تاثیر زیادی می گذارد و ممکن است این خستگی ناشی از همین عامل باشد .
2)تکرار ادرار : اگر بیش از حد معمول مشاهده کردید که فرزندانتان سراسیمه به طرف سرویس بهداشتی می رود می تواند ناشی از بالا بودن میزان قند خون باشد . بالا رفتن قند خون سبب می شود که قند خون اضافه وارد ادرار شود و آب بیشتری را به سمت خود بکشد . با استفاده از نوارهای بدون نسخه کتون می توان میزان کتون اضافی موجود در ادرار کودک را چک کرد.
۳)تشنگی شدید :
تشنگی شدید می تواند یکی از علائم دیابت نوع ۲ در کودکان باشد .
۴)تاخیر در بهبود و التیام زخم ها : زخم ها و یا عفونت هایی که به کندی بهبود می یابند یکی از علائم عمده ی ابتلا به دیابت نوع ۲ است .
۵)احساس گرسنگی شدید :
از آن جایی که با ابتلای کودکان به دیابت نوع ۲ ، به میزان کافی انسولین برای تامین سوخت موردنیاز سلول های بدن وجود نخواهد داشت ؛ غذای مصرف شده در این زمان ، به بهترین منبع انرژی تبدیل می شود . از این رو کودکان شما ممکن است بیش تر از حالت معمول احساس گرسنگی کنند . به این عارضه اصطلاحا پلی فاژی یا هیپرفاژی نیز گفته می شود .
۶)تیره شدن پوست :
مقاومت بدن به انسولین سبب تیرگی پوست ، به خصوص پوست قسمت های زیر بغل و گردن می شود ، بنابراین اگر کودک شما مبتلا به دیابت نوع ۲ باشد ممکن است سبب تیره شدن قسمت هایی از پوست او شود . این عارضه اصطلاحا آکانتوز نیگریکانس نامیده می شود .
تشخیص دیابت نوع ۲ در کودکان :
- دیابت در کودکان بین ۱۰ تا ۱۹ سال بالاترین درصد شیوع را دارد .
- گاهی اوقات ماه ها زمان می برد تا دیابت نوع ۲ در کودکان تشخیص داده شود چرا که علائم این بیماری به تدریج ظاهر می شوند . برای تشخیص قطعی این بیماری باید به پزشک متخصص مراجعه کنید .
- برای تشخیص بیماری دیابت نوع ۲ در کودکان ، پزشک یک آزمایش برای اندازه گیری میزان گلوکز موجود در ادرار و خون را انجام می دهد . قند خون ناشتا : اگر بالاتر از ۱۲۶ میلی گرم در دسی لیتر باشد ، نشانگر ابتلای کودک به دیابت است .
درمان دیابت نوع ۲ در کودکان :
۱)کنترل میزان گلوکز خون :
والدین می توانند این کار را در جهت کنترل دیابت نوع ۲ در کودکان با استفاده از دستگاه های اندازه گیری ، میزان قند خون کودکان خود را اندازه گیری کنند .
۲)تغذیه مناسب و ورزش :
والدین جهت حفظ سلامتی فرزندان خود باید برنامه غذایی مناسبی را برای کودکان خود تهیه کرده و میزان کربوهیدرات مصرف روزانه ی آن ها را نیز کنترل کنند . داشتن فعالیت های ورزشی مداوم می تواند نقش بسیار موثری بر قند خون کودک داشته باشد و عوارض بیماری دیابت نوع ۲ را کنترل کند .
۳) بسیاری از کودکان مبتلا به بیماری دیابت نوع ۲ در مصرف تنقلات زیاده روی می کنند ، بنابراین والدین باید سعی کنند علاوه بر عدم محدودیت همیشگی فرزند از مصرف این خوراکی ها به میزان کم و متعادل و زیر نظر پزشک متخصص تنقلات بدون قند و رژیمی تهیه کرده و جایگزین تنقلات مضر کنند .
۴)دریافت دارو در برخی افراد توسط پزشک و در برخی مصرف انسولین .